klantenservice@zoveilig.nl
088-1221155
Bel ons direct

Wij zorgen voor een veilige zonnepaneel installatie

Wij nemen het complete proces voor u uit handen! Onze gecertificeerde monteurs zorgen ervoor dat u veilig bent!

Wij nemen het complete proces voor u uit handen! Onze gecertificeerde monteurs zorgen ervoor dat u veilig bent!

Zonnepaneelcheck

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een begrip in Nederland. De keuring bevordert de verkeersveiligheid en beschermt het milieu. Er wordt bij de APK onder meer gekeken naar de remmen, de wielophanging en de verlichting. Ook de kilometerstand van een auto wordt geregistreerd bij een APK.  Specifiek voor de zonnepanelen branche is er een Algemene Periodieke keuring voor Zonnepanelen ontwikkelt (APK Zonnepanelen). Deze keuring is ontwikkeld voor de particuliere woningmarkt en voldoet aan de richtlijnen van de NEN3140 en NEN8025. Deze laatste is de NEN-normering die speciaal ontwikkeld is voor de APK voor woningen. Zo Veilig is dé keurmeester op het gebied van zonnepanelen en de specialist in het reinigen van uw zonnepanelen.

Met onze onafhankelijke blik kijken we kritisch naar uw zonnepaneel installatie en brengen we de afwijkingen (ten opzichte van de normen) boven water. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van keuren waarbij we graag met u meedenken. Daarnaast hebben onze inspecteurs al jaren ervaring met het inspecteren van installaties (van zonnepanelen). We hebben van alles al gezien, zowel grote als kleine installaties, op verschillende locaties en voor verschillende bedrijven en opdrachtgevers. 

Reinigen van uw zonnepanelen

Naast de keuring, reinigen wij ook zonnepanelen. Dit doen wij met speciaal osmose water, Het osmosewater trekt als het ware het vuil van het raam af. Zelfs tot uit de poriën van de zonnepaneel. Het reinigen van uw zonnepanelen zorgt voor een hoger rendement. Het voordeel van het laten reinigen door ons, is dat uw zelf geen investering hoeft te doen in materiaal en/of schoonmaakproducten, u geen risico loopt om te vallen en wij op deze manier nog eens extra controle uitvoeren op schade en defecten. Maar denkt u ook eens aan ongewenste situaties die wij opmerken,zoals vogels die een nestje bouwen onder uw zonnepaneel.

Waarom periode inspectie?

Door de grote vraag naar zonnepanelen installaties neemt ook het aantal installateurs toe. Er zijn een hoop goede installateurs, maar niet elke installateur is even kundig en leeft de regels na. Wanneer u na oplevering een onafhankelijke zonnepanelen keuring laat uitvoeren, zorgt u voor een extra check en kunt u met een gerust hart van de veiligheid van uw pv-installatie uitgaan.

Veel installaties worden niet volgend normen geïnstalleerd, zoals

  • Geen PV verdeler
  • Geen aardpotentieel vereffening
  • Geen aparte groep aangelegd
  • Verkeerd gebruik stekkers
  • Geen PV bekabeling toegepast
  • Geen werkschakelaar
  • Geen goede montage koppel stekkers
  • Kabel inspectie (is het deugdelijk gemonteerd, geeft het de juiste geleiding)

Seizoensinvloeden en slijtage

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Elk jaar krijgen ze heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk uw zonnepanelen periodiek (eenmaal in de drie tot vier jaar) te laten inspecteren op eventuele beschadigingen of defecten. Zo wordt er gekeken of weersinvloeden (o.a. water- of windschade), seizoensinvloeden (o.a. bladeren die op panelen blijven plakken), vervuiling (o.a. vogelpoep) of veroudering/slijtage geen gevaarlijke schade hebben aangericht

 

Verzekerd van de brandveiligheid

​Brandweerkorpsen hebben hun zorgen al geuit over het toenemende aantal incidenten met zonnepanelen installaties. TNO constateerde dat zonnepaneleninstallaties vooral in brand vliegen door slechte verbindingen van stekkers. Tijdens een zonnepanelen keuring is dit een van de punten waar uitgebreid naar gekeken wordt. Inspecteurs zijn namelijk op de hoogte van alle veiligheidsrichtlijnen met betrekking tot uw zonnepanelen installatie. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte tussen paneel en dakbeschot, maar ze controleren ook op vuil en bladeren die zijn achtergebleven en mogelijke brandrisico’s kunnen opleveren. De omvormers worden hierbij zeker niet vergeten.