klantenservice@zoveilig.nl
088-1221155
Bel ons direct

APK Zonnepanelen

APK Z - de APK keurinstantie en opleider voor de zonnepaneelbranche
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een begrip in Nederland. De keuring bevordert de verkeersveiligheid en beschermt het milieu. Er wordt bij de APK onder meer gekeken naar de remmen, de wielophanging en de verlichting. Ook de kilometerstand van een auto wordt geregistreerd bij een APK.  Specifiek voor de zonnepanelen branche is er een Algemene Periodieke keuring voor Zonnepanelen ontwikkelt (APKZ).

Deze keuring is ontwikkeld voor de particuliere woningmarkt en voldoet aan de richtlijnen van de NEN3140 en NEN8025. Deze laatste is de NEN-normering die speciaal ontwikkeld is voor de APK voor woningen.

Opleider Zonnepaneel Keurmeester
APK Zonnepanelen is dé opleider  tot zonnepaneel keurmeester. Zij verzorgen opleidingen en cursussen en zijn zien tevens toe op de objectieve en kwalitatief goede uitvoering van de APK keuring geborgd blijft.

Zij zijn een volledig objectief en onafhankelijke organisatie,  omdat er geen verplichting is ten aanzien van duurzame energieleveranciers, duurzame installatiebedrijven en/of installateurs. Elk jaar verzorgen zij voor de inspecteurs een opfriscursus, zodat zij up to date blijven over wat er in de snel ontwikkelende solar markt veranderd.

Toezicht door APKZ
Op de zonnepaneel-keuringen voert APKZ steekproefsgewijs controles uit. De steekproefcontroleurs bekijken dan of de APK-keuring goed is uitgevoerd, volgens de richtlijnen van APK Zonnepanelen. Zonnepaneel keurmeesters worden risico-gestuurd gecontroleerd door de APKZ. Goed presterende controlebedrijven  krijgen minder vaak een steekproef opgelegd en minder goed presterende bedrijven juist vaker. Zo verhogen zij de kwaliteit van de APK in Nederland.  Bedrijven en APK-keurmeesters die regelmatig fouten maken kunnen hun bevoegdheid om APK-keuringen uit te voeren, verliezen of  uitgesloten worden van de bevoegdheid om te keuren.  

Zo Veilig inspecteurs zijn opgeleid en professioneel getraind door APK Zonnepanelen
De keurmeesters van Zo Veilig zijn opgeleidt door de APK Zonnepanelen instantie. Nadat de keurmeester zijn diploma heeft behaald, wordt jaarlijks zijn kennis bijgespijkerd en worden nieuwe updates op het gebied van zonnepanelen gedeeld.